TAXIDERMIE VOOR BEGINNERS (2017)

Het begon met een vondst op marktplaats. Ik vond internet pagina’s vol met aangeboden opgezette dieren. Van indrukwekkend echt levend lijkende dieren tot treurig scheelkijkende misbaksels. Het riep bij mij veel vragen op. Wie maakt dit? Wie verkoopt en koopt dit? Waarom houden mensen zich hiermee bezig? Ik ving een glimp op van de wereld van de taxidermie*. Een wereld die ik op het eerste gezicht een beetje griezelig vond. Doordat ik het onderwerp ‘taxidermie’ koos heb ik mezelf en anderen kunnen blijven verrassen. Tijdens dit project heb ik ontzettend veel bijzondere mensen ontmoet en mee kunnen kijken hoe het opzetten van een dier in zijn werk gaat. De vooroordelen die ik over de mensen achter dit beroep had, werden allemaal weggevaagd. Het kluizenaarstype bleek een sociaal dier te zijn. Als klap op de vuurpijl heb ik zelf een vleerhond opgezet, wat ik ontzettend spannend en eng vond. Mijn onderwerp werd mijn obsessie en het enthousiasme dat ik ervoor kreeg wilde ik erg graag delen. 
Ik heb beelden gemaakt waarin feit en fictie door elkaar lopen. De bizarre waarheden gaan hand in hand met de gedachtes en ideeën die ik gedurende dit onderzoek had. Met mijn afstudeerproject over taxidermie wil ik aan anderen laten zien dat hetgeen waar je eerst misschien bang, ongeïnteresseerd of bevooroordeeld over bent, de moeite waard is om te gaan onderzoeken. Dat juist de dingen die je niet wilt kennen jou aangenaam kunnen verrassen. 

* taxidermie (de(v.)) de kunst dierenhuiden op de juiste wijze voor bederf te bewaren en zo nodig weer op te zetten in de natuurlijke houding.

 

15.jpg