top of page

SLICE AND RICE (2020)

Vanaf 25 augustus publiceerde www.hetismaareengrapje.nl twee weken lang elke dag een nieuw beeldverhaal van een illustrator, animator of kunstenaar met Oost- en Zuidoost-Aziatische roots. Ook ik deed mee aan de campagne #iklachniet.

Het opvoeden van je kinderen lijkt mij een lastige taak. Het opvoeden van je kinderen in een land waar je niet geboren bent lijkt mij onvoorstelbaar moeilijk. Vooral als je eigen kinderen zich meer lijken te verzetten tegen de cultuur die jij kent. ‘’Mama, als vriendinnetjes hier komen spelen wil ik dat we normaal praten. Niet Chinees.’’ Waarom schaamde ik mij voor mijn afkomst? Het maakt mij verdrietig als ik bedenk hoe dit voor mijn moeder geweest moet zijn. Mijn werk gaat over de gemixte opvoeding, over hoe de negativiteit rond Aziaten invloed op mij hadden en hoe mijn moeder mij altijd het beste wil geven.

Als kind voelde ik een schaamte voor het chinees-zijn en wees ik de Chinese cultuur af. Ik zie nu in hoe denigrerende grappen en intimidaties bijgedragen hebben aan dit gevoel van schaamte. Het feit dat er nog steeds racisme tegenover Aziaten is, dat mensen zich onveilig voelen, is reden genoeg om aandacht te vragen.

Ga naar www.asianraisins.nl voor meer informatie.

bottom of page